Tuinbonen

Tuinbonen zijn eenvoudig te kweken, en overheerlijk als je ze jong oogst. Doordat je ze zelf kweekt heb je het moment van oogsten helemaal in eigen hand. Dat maakt tuinbonen de ideale zelfkweekgroente.

tuinboon in bloeituinbonen

Zaaien:
Zaaien doe je van eind februari  tot begin juni. Hoe eerder je zaait, hoe eerder je oogst. Dat is logisch. In de regel heeft een tuinboon zo’n 90 dagen nodig om van zaad uit te groeien tot oogstbare boon. Als je vroeg zaait is de groeiperiode langer.

Verzorging:
Tuinbonen worden tussen de 0.70 cm en 1.40 m hoog. Je zult de bonen op een gegeven moment moeten ondersteunen om te voorkomen dat ze omvallen. Kweek je de tuinbonen in een rij, dan zet je aan beide zijden een bamboestok waartussen je twee touwtjes spant.
Er bestaat ook een dwergras ‘The Sutton’ dat maar 0.45 m hoog wordt. Deze soort blijft op zichzelf staan en is door zijn kleine formaat ideaal om in een pot te kweken.

Bedreigingen:
De zwarte bladluis lust graag de jonge toppen van tuinbonen. Bestrijden van de bonenluis is simpel. Je knijpt de uiteinden van de plant af en gooit de top met bladluis en al weg. Hebben de bladluizen de bonenplant nog niet ontdekt, dan kan je deze toppen trouwens ook in een salade verwerken.

Eén gedachte over “Tuinbonen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over een groen en eetbaar Schiedam

%d bloggers liken dit: