Snijbiet

Snijbiet zie je eigenlijk alleen bij de beter gesorteerde groenteboer of de biologische supermarkt. En omdat de bladeren niet zo heel goed houdbaar zijn, liggen ze er vaak wat verlept bij. En dat is jammer, want een mooiere groente dan snijbiet, en dan met name die met rode, oranje of gele stelen, bestaat er volgens Eetbaar Schiedam niet. Prima aan te planten in een gemeentelijke plantenbak, samen met afrikaantjes bijvoorbeeld. Er bestaat zelfs een website, helemaal gewijd aan snijbiet.

snijbiet

Zaaien:
Snijbiet kan je zaaien van maart tot augustus. Zaai met een onderlinge afstand van zo’n vijf centimeter. Gaan de plantjes elkaar verdringen, dan moet je ze uitdunnen. Het jonge blad is heerlijk te verwerken in salades.

Verzorging:
De teelt van snijbiet kan bijna niet mislukken. De plant stelt weinig eisen aan de grondsoort. De grond moet niet te droog zijn, en zo nu en dan bijmesten met koemestkorrels bevordert de groei.
Als je regelmatig het jonge blad plukt moet je eraan denken het hart van de plant intact te laten, want van daaruit maakt de plant nieuwe bladeren. De groei gaat snel, na de oogst kan je na twee tot drie weken alweer geoogst worden.
De planten die je in augustus hebt gezaaid komen zelfs een milde winter door en kunnen als eerste groente van het seizoen geoogst worden.

Bedreigingen:
Snijbiet kent, behalve uitdroging eigenlijk geen bedreigingen. Voed wel regelmatig bij, want het is een hongerige plant. En dat is geen wonder als je ziet wij hij het hele seizoen door presteert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over een groen en eetbaar Schiedam

%d bloggers liken dit: