Rucola

Wie houdt er nou niet van rucola. De blaadjes geven een lekker pittig, beetje nootachtig accent aan de salade. Ook over je boterham met kaas of pizza is het niet te versmaden. Waarom zou je rucola in een plastic zakje kopen, als je het met een beetje voorzorg het hele jaar vers uit tuin, pot of bak kan plukken.

rucola

Zaaien:
Rucola kan je van maart tot september zaaien. Als je in september voor de laatste keer zaait, kan je tot in december oogsten (en in een milde winter zelfs langer). Vrijwel het hele jaar kan je dus plukken van deze snelgroeiende groente. Je kunt de Rucola het best dicht op elkaar zaaien (zo’n 2 cm tussen de plantjes). Staan ze te dicht opeen, dan haal je er gewoon wat zaailingen tussenuit.

Verzorging:
Rucola doet niet moeilijk en kan gemakkelijk in potten en bakken gekweekt worden. Iedere grondsoort is eigenlijk wel geschikt, maar een handje organische mestkorrels op zijn tijd wordt wel op prijs gesteld. Ook heeft deze bladplant veel water nodig. Laat de pot dus niet uitdrogen.
Als je het hart van de plant intact laat (dus alleen de buitenste blaadjes plukt) kan je maanden achterelkaar van je rucola plukken.
In het voorjaar en de herfst wil Rucola graag in de zon staan. In de zomer is een plek in de (half)schaduw beter, omdat de plant doorschiet en gaat bloeien als het hem te heet wordt.

Bedreigingen:
Behalve hitte en uitdroging kent Rucola eigenlijk weinig bedreigingen. Slakken willen nog wel eens een hapje van de Rucola nemen, maar slakkenvraat is over het algemeen geen groot probleem.
Wat vorst kan het plantje wel verdragen. Wordt het te gek met de temperaturen, dan weet je dat het rucolaseizoen over is. Tenzij je een lichte plek binnenshuis hebt waar je een pot neer kunt zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over een groen en eetbaar Schiedam

%d bloggers liken dit: