Pronkbonen

Pronkbonen zijn sterker dan andere bonensoorten zoals sperziebonen, snijbonen en haricots verts. Ze zijn ook erg decoratief door hun vlindervormige bloemen in allerlei kleuren. Kijk maar eens naar de namen die ze hebben gekregen zoals ‘Painted Lady’, ‘Scarlet Emperor’ of ‘Golden Sunshine’.

pronkboon scarlet

Zaaien:
Pronkbonen kunnen buiten gezaaid worden zodra de kans op vorst voorbij is. Van mei tot half juni is de beste tijd. Bonen zaai je niet, maar die leg je. Leg dus vijf zaden bij elkaar in een potje, of ter plekke bij een bamboesteun. De drie sterkste zaailingen houd je over, de andere twee knijp je af zodra je merkt dat ze achterblijven in groei. Dat klinkt wreed, en dat is het natuurlijk ook. Als troost kan je de jonge scheuten in een salade verwerken.

Verzorging:
Pronkbonen kan je heel goed in een pot kweken. Neem dan wel een grote pot met een doorsnede van minimaal 30 cm. Hierin kan je een driepoot zetten van lange bamboestokken (van zo’n 2.20 hoger), met bij iedere stok drie plantjes. Heb je een zonnige gevel, dan kan je de pronkbomen ook via draden aan de dakgoot naar boven laten groeien. In het begin zal je de plantjes moeten helpen de weg naar boven te vinden. Hebben ze het eenmaal door, dan groeien ze vanzelf omhoog.
Je vult de pot met potgrond. Daar zit over het algemeen voor zo’n zes weken voeding in. Daarna moet je de planten bij gaan voeren. Dat gaat het gemakkelijkst met vloeibare mest voor groenten dat je aan het gietwater toevoegt.

Bedreigingen:
Zwarte bladluizen houden van de jongen toppen van pronkbomen. Zodra je de luizen ziet moet je daarom de jonge toppen uit de pronkboon knijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over een groen en eetbaar Schiedam

%d bloggers liken dit: