Munt

Thee zetten uit eigen plantenbak of geveltuin. Daar is munt ideaal voor. Je kan de plant beter niet in de volle grond zetten. Hij woekert namelijk nogal. Maar wat geeft het als je er zoveel lekkere dingen mee kunt doen. Als munt bloeit, dan is hij aantrekkelijk voor insecten. Mieren daarentegen houden niet van de sterke geur van munt. Munt is daarmee ook een goed ecologisch mierenbestrijdingsmiddel.

munt stekken

Vermeerderen:
Heb je eenmaal één muntplant, dan kan je er gemakkelijk meer van maken. Daar zijn verschillende methoden voor. Het gaat het beste door de plant uit de pot te halen en hem te scheuren. Dat wil zeggen dat je de wortelkluit in stukken verdeelt, en deze apart weer uitplant. De munt vermeerdert zich namelijk met worteluitlopers. Onder de grond zie je vaak al miniplantjes groeien. Deze miniplantjes kunnen uitgroeien tot een volwaardige muntplant.

Met een enkel takje kan je ook al een nieuwe plant maken. Zet het takje simpelweg in een glaasje water, en binnen enkele dagen zie je  worteltjes verschijnen, en kan je het takje in de aarde zetten. (Dat was de laatste keer dat je munt in folie bij de supermarkt hebt gekocht!)

Verzorging:
Munt is niet veeleisend. De plant doet het zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Staat de plant in de volle zon, dan moet je erop letten dat hij niet uitdroogt.
Omdat het een woekeraar is, is het beter de plant niet in de volle grond te zetten.

Bedreigingen:
Munt is niet erg gevoelig voor ziektes. De enige kwaal waardoor munt weleens getroffen wordt is roest. Dit is een lastig te bestrijden ziekte. Is de plant eenmaal getroffen door roest, dan is de plant weggooien eigenlijk de enige remedie. Gelukkig is het niet moeilijk om vervolgens weer nieuwe planten te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over een groen en eetbaar Schiedam

%d bloggers liken dit: