Courgettes

Toegegeven: je hebt er best wat ruimte voor nodig. Maar de mooie bloei, en de heerlijke vruchten die ze opleveren maken courgettes meer dan de moeite waard. Als je ze zelf kweekt kan je ook kiezen uit allerlei varianten (groene, gele, gestreepte en zelfs witte).

courgettes

Zaaien:
Courgettes kun je binnen voorzaaien vanaf april. Ze hebben warmte nodig om te kiemen. Wil je buiten zaaien, dan moet je dus tot juni wachten, zodat de grond goed is voorverwarmd. Zaaien kan je het beste doen in potjes van ca. 9 cm en niet in een zaaitray. De planten worden namelijk vrij snel groot. Zaai ze niet dieper dan 2 cm.

Verzorging:
Courgettes hebben voldoende water en mest nodig. Zet ze dus in grond waaraan je bij voorkeur compost of mest hebt toegevoegd. Zijn ze eenmaal aan het groeien geslagen, dan kan je ze het beste iedere week met vloeibare mest bijmesten. Dat is vooral het geval als de courgette in een pot staat. Voor één courgetteplant heb je een pot van minimaal 40 cm. omtrek nodig. Zoals gezegd: courgettes groeien hard en je kan er al vrij snel van oogsten. Na zo’n acht weken zie je de eerste vruchten hangen. Laat ze niet te groot worden, want jong zijn courgettes op z’n smakelijkst. Ook de bloemen zijn trouwens eetbaar.

Bedreigingen:
Courgettes kunnen aan het einde van het seizoen last krijgen van meeldauw. Dat is een wittige aanslag op de bladeren. Meeldauw is een soort schimmel die ontstaat als de omstandigheden te vochtig zijn. Het is daarom belangrijk om bij het water geven direct op de aarde te gieten, en niet op de bladeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Over een groen en eetbaar Schiedam

%d bloggers liken dit: